Sufletul etern și Mintea în alchimia Vieții Armonioase Divine

Sufletul etern și Mintea în alchimia Vieții Armonioase Divine

Platon spune că ”Sufletul nu poate fi separat de mişcare, el fiind astfel „în drum spre ceva”, iar acel ceva către care el se îndreaptă (şi pentru care are o „pornire lăuntrică”, horme), este adevărul… Zeul însuşi mi-a poruncit să nu trăiesc altfel decat ca iubitor al înţelepciunii, ca necurmat cercetător al sufletului meu şi al celorlalţi. Ar fi din parte-mi ceva într-adevăr groaznic, şi atunci pe drept m-ar putea chema cineva în judecată, fiindcă nu cred în zei, nu mă supun poruncilor divine, fiindcă m-aş fi temut de moarte şi aş fi crezut că sunt înţelept fără să fiu.”

Oricui i se pot dezvălui secrete ale viețîi și simtirilor propii cu înțelesuri care arată propria realitate în care vibrează.

Sunt înformații pe care unii oameni le obțin dincolo de învățarea propriu-zisă, doar prin ridicarea vibrației, experiență proprie și identificarea intuitivă prin relația cu Sferele Înalte. Oamenii cu diverse dezechilibre simt de multe ori care este calea propriei vindecări, dacă își doresc și cred cu adevărat în reabilitarea Ființei Întregi prin Sufletul Divin, întâlnind deloc intampator pe acei oameni de care au nevoie și care ii pot îndruma să-și vadă sau găsească singuri calea vindecării. Nimic nu e întâmplător în viață! Nu-i așa? Miracolele vindecătoare se întâmplă doar prin Grația Divină.

Foarte interesant este că medicii chinezi clasici traduc cuvântul Shen ca ‘Minte’, corespunzând îndeaproape activităților mentale (inclusiv emoțiilor) atribute ale „Minții” din psihologia occidentală. Dicționarul chinezesc – englez din anii 1900 oferă următoarele traduceri posibile pentru cuvântul Shen: „ zeu ; divin; supranatural; misterios; spiritual (nu material); sufletul; mintea; spiritele animale; inspirație; geniu; forța (ca limbaj); expresie’.

Astfel, așa cum reiese traducerea lui Shen pur și simplu ca „Spirit” deosebit de corpul material) a fost influențată de misionarii creștini occidentali din China în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. O perspectivă filozofică creștină ar folosi cuvântul Shen indicând „Spiritul” sau chiar „Dumnezeu” dincolo de ideea de „corp”, reflectând o atitudine dualistă tipic occidentală față de Materie și Spirit, care este total străină de filozofia chineză.

Cuvântul Shen poate avea și sensul de „Spiritual”, prin care medicii chinezi îl folosesc a indică facultățile mentale atribuite Inimii, adică Mintea.Problema nu este pur și simplu semantică, ci are repercusiuni în diagnostic și tratament pentru Suflet, Minte si Trup. Acupunctura si presopunctura occidentală s-a concentrat pe rolul Inimii în fenomenele mentale și spirituale, bazată pe ideea că „Inima adăpostește Spiritul”. Această abordare este mai degrabă parțială si insuficienta, deoarece, pe de o parte, este important rolul Inimii pentru facultățile mentale, gândire și memorie dar, pe de altă parte, este important și rolul celorlalte organe Yin în sfera mental-spirituală. Așa ajungem  la Hun, asociat în medicina antică chineză Ficatului, reprezentând lăcășul Sufletului Etern care întră în corp în primele 3 zile de la nașterea corpului fizic pe Pământ.

Sufletul eteric, Hun, este și sursa a viselor vieții, a viziunii, scopurilor, proiectelor, inspirației, creativității, ideilor. Acest Suflet intrat în corpul omului este descris ca „venirea și trecerea minții (Shen)’. Să nu uităm că meridianul Ficatului se termină în zona capului. Deci oarecum Sufletul în concepția chineză este întreținut într-o anumită stare prin acțiunea Minții. Această înseamnă că se dă Minții cealaltă dimensiune necesară a vieții: adică vise, viziune, scopuri, proiecte, inspirație, creativitate și idei. Fără acestea, Mintea ar fi sterilă iar persoana, adica Omul, ar suferi de depresie. Pe pe de altă parte, Mintea trebuie să restrângă oarecum acțiunea prin „Venirea și plecarea” Sufletului Eteric pentru a-l păstra sub control; de asemenea, trebuie să integreze toate ideile ţâşnind din Sufletul Eteric în psihicul nostru într-o manieră ordonată. Sufletul eteric este ca un „ocean” de idei, vise, proiecte și inspirație și Mintea nu poate face față decât pas cu pas. Dacă Sufletul real scoate prea mult material din el fără suficient control și integrare de către Minte, ne risipim părți din el, comportamentul persoanei devenind oarecum haotic și, în cazuri extreme, maniacal. Această ar fi relația dintre Minte (Shen) și Sufletul eteric (Hun).

Sufletul eteric, numit Hun în chineză, este Mentalul în aspectul Spiritual al Ficatului. Conceptul de suflet eteric este strâns legat de vechea credință chineză în „spirite” și „demoni”. Conform acestor credințe, spiritele și demonii sunt creaturi asemănătoare spiritelor care păstrează aspectul fizic și rătăcesc în lumea spiritelor. Unele sunt bune, iar altele sunt rele. În vremurile Antichității spiritele rele au fost considerate a fi principala cauză a bolii, adică zvârcolirea acelor emanații mentale neordonate. În timp însă acele cauze naturale ale bolii (cum ar fi vremea) au înlocuit această credință, care însă nu a dispărut niciodată cu adevărat nici până în zilele noastre. Caracterul esență pentru Hun conţine radicalul Gui, care înseamnă „spirit” în sensul de mai sus, iar radicalul Yun, pentru „nor”. Combinația acestor două transmite ideea naturii Sufletului eteric: el este ca un „spirit”, dar este Yang și eteric în natură și în esență inofensiv, adică nu este unul dintre acele spirite rele (de unde și prezența radicalului „nor”).

Ficatul ca organ fizic este de tip Yin, adică materie. Sufletul eteric este Mentalul în aspectul Spiritual al Ficatului, netangibil în sens material, de tip Yang în natură și la moarte supraviețuiește trupului curgând înapoi într-o lume subtilă, non-materială de energii. Se spune că Sufletul eteric influențează capacitatea de planificare vieții noastre și găsirea unui sentiment de direcție în viață. O lipsă de direcție în viață și confuzie mentală ar putea fi comparată cu rătăcirea Sufletului Eteric singur în spațiu și timp.

Astfel, dacă ficatul (în special Ficat-Sânge) este înfloritor, Sufletul Eteric este ferm înrădăcinat și ne poate ajuta să ne planificăm viața cu înțelepciune și viziune. Dacă Ficatul-Sânge este slab, Sufletul Eteric nu este înrădăcinat și nu ne poate oferi un sentiment de direcție în viață.

Dacă Ficatul-Sânge sau Ficatul-Yin este foarte slab, uneori, adevăratul Suflet poate chiar să părăsească corpul temporar noaptea în timpul somnului sau chiar înainte de a merge la culcare. Cei care suferă de deficiență severă de Yin pot prezența a senzație de parcă ar pluti în cele câteva momente chiar înainte de a adormi: se spune că această se datorează plutirii” Sufletului Eteric neînrădăcinat în Sânge și Yin. Armonizarea energiilor meridianului Ficatului și sănătatea fizică a sa ca organ este foarte importantă ca să nu rămânem ‘plutitori etern’, ci fizic să exitam într-un corp sănătos și echilibrat.

Dacă sângele ficatului este deficitar, focul agită Sufletul eteric, rezultând în emisii nocturne cu vise.’Acest lucru confirmă faptul că sufletul eteric poate deveni dezrădăcinat noaptea când Sângele său, Yinul, sunt deficitare.O discuție despre natura Sufletului Eteric nu este completă fără a discuta despre sufletul corporal (Po) întrucât cei doi nu sunt decât doi poli ai aceluiaşi fenomen.Sufletul corporal reprezintă un aspect foarte fizic al Sufletul, parte a Sufletului care este indisolubil legat de corp. La moarte, se întoarce pe Pământ.Conceptul chinezesc de „suflet” le include așadar pe ambele Sufletul Eteric și Corporal.

Furia este emoția care este strâns legată de Ficat. „Mânia” ar trebui înțeleasă în sens larg incluzând frustrare, resentimente, mânie reprimată și furie. Furia provoacă stagnarea Qi-ului ficatului, a energiei sale vitalle, mai ales când este reprimat.Mânia care este manifestată determină adesea creșterea Yang-ului ficatului sau focul ficatului.Ca în cazul oricărei alte emoții, relația dintre o emoție și organ este reciproc: o stare de furie provoacă o boala sau dezechilibru hepatic și, invers, o patologie hepatică poate determina o persoană să devină iritabilă.

O patologie hepatică, cum ar fi stagnarea Qi-ului ficatului, poate provoca un ten verzui: obrazul stâng în special reflectă starea ficatului. Se aplică semnificația diagnostică a culorii verde de asemenea, la alte lucruri, cum ar fi o scurgere vaginală: a scurgerile vaginale verzui indică umiditate în Canalul hepatic.

Consumul excesiv de alimente sau ierburi cu un gust acru (de exemplu grapefruit, lămâie) poate afecta Ficatul, Splină și mușchii. Pe de altă parte, gustul acru este benefic pentru Plămâni . Deși gustul acru aparține ficatului ,trebuie remarcat faptul că un gust amar este foarte frecvent în Ficat-Foc și Umed-Căldură în Ficat și Vezica biliară. Aici trebuie să reținem că din cultură Orientală Ayurvedica gustul astringent din plante, legume și fructe, combinate cu terapiile de masaj și presopunctura/acupunctură energetică pot ajută în mod exceptinal, împreună cu o viață armonioasă și plină de gânduri și emoții pozitive la echilibrarea Hun-ului și energiilor meridianului.

Vântul, aerul in miscare, este clima legată de Ficat. Acesta poate fi observată în practică în diverse moduri. Un om care suferă de o dizarmonie hepatică se va plânge adesea fiind grav afectat de vânt (de exemplu o migrenă) și ocazional unii oameni chiar vor raporta ca fiind afectați negativ în mod specific de un vânt de est(este este direcția Lemnului și a Ficatului).

„Ficatul este un reglator, echilibrant și organ de armonizare”Aceasta este o traducere liberă a unei expresii care este greu de tradus și care înseamnă literal „Ficatul este rădăcina opririi extremelor”. Adică Ficatul are o funcție de reglare, de echilibrare( rădăcina opririi extremelor], găzduiește Sufletul eteric. Aceasta înseamnă că ficatul are o activitate importantă de reglare și echilibrare, care este în mare parte derivată din funcția sa de stocare a sângelui și de asigurare a curgere lină a Qi-ului ficatului.

Anatomic se stie că ficatul reglează volumul de sânge necesar organismului în funcție de activitatea fizică. În timpul mișcării și exercițiului, sângele curge către mușchii și tendoanele; în repaus, curge înapoi la ficat. Prin curgerea înapoi în ficat în timpul repausului, Sângele ne ajută să recuperăm energie. În schimb, dacă sângele ficatului este deficitar, o persoană va găși greu de recuperat energia sa prin odihnă. Fluxul lin al energiei Qi a ficatului reglează în final toate mișcările de Qi în fiecare parte a corpului prin miscarea sange-limfă.

În sfârșit, funcția de reglare și echilibrare a Ficatul are un aspect emoțional important. Ficatul, și în special Sufletul Eteric, este responsabil pentru o viață emoțională echilibrată: adică asigurarea că o persoană nu este nici depășită de emoții (cum se întâmplă în o persoană prea „emoțională”) , nici prea indiferentă față de viața (cum se întâmplă la oamenii care sunt decuplați de sentimente).

Pentru a rămâne într-o Viață Armonioasă Divină meditația și rugăciunea ne pot fi baza menținerii Sufletului cu Mintea într-un balans sănătos în vizunea transformării și transcenderii omenirii spre vibrații înalte și transformare a luminii în Suflet, Minte și Trup.

Sursa bibliografica dupa Giovanni Macocia

Va îmbrățișez cu multă iubire!

Camelia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s