Partea 1-SALVIA cum o folosiți și pentru ce?

SALVIA cum o folosiți și pentru ce? Partea 1

Suntem în Postului Paștelui din 2022. Ce poate fi mai frumos decât să ne reamintim Lumina din Inimile noastre care străbate de milenii aceste meleaguri Traco-Geto-Dacice și ne umple de Legământul Sacru cu Străbunii! ”Totul e Unu și Unul este Tot” , aceasta este moștenirea noastră ca popor, așa cum spuneau vitejii și înțelepții noștri strămoși din Sarmizegetusa. Noi suntem Ei și Ei trăiesc prin Noi în cuget și simțiri, acest subtil al existenței prezente ca să ni-l amintim neîncetat.

Haideți să ne împărtășim din cunoștințele și obiceiurile din familie moștenite din ‘mamă în fiică ‘și ‘ din tată în fiu’, din ce ați mai citit prin cărți de fitoterapie și site-uri de specialitate cu informații veridice! Scopul este să descoperim aplicabilitata cât mai variată în sensul sănătății sufletului, minții și corpului.

SALVIA, Salvia officinalis( Lb. Latină)

Hormea, hormes, hormia, ormea ( Lb. Dacă)

Jale, jaleș de câmp, salvie, iarbă Sfântului Ioan, salbie, silvie și alte denumiri populare ( Lb Română)

Fotografie de Gary Barnes pe Pexels.com

Din câte am tot răsfoit și am încercat să pun cap la cap informațiile culese, Salvia este o plantă excepțională, folosită încă din Antichitate de strămoșii noștri traco-geto-daci. Chiar concluziile cercetărilor actuale sunt că e un ‘ leac magic’ pentru nenumărate dezechilibre, afecțiuni și boli de orice natură.

Medicul antic grec Discoride scrie în ‘ De Materia Medica’ despre practicile străbunilor noștri privind tradițiile vindecării și prevenirii îmbolnăvirilor prin utilizarea plantelor, mierii, sarurilor cu metode variate.

Despre Salvie Discoride spune că decoctul reprezintă un afrodisiac. Planta împreună cu miere vindecă afecțiunile corneei. Se pot folosi frunzele aplicate direct sau se poate face unguent.

În multe dintre tradițiile populare moștenite până azi, Salvia este un leac minunat contra durerilor de gât. Cu decoctul se face gargară de câteva ori pe zi.

În cartea lui Marian Florea ‘ Botanică Poporană Română’ sunt precizate utilizări ale diverselor plante, culese din diverse zone ale țării, în urmă cu aprox. 100 de ani. Se menționează că laptele fiert cu Salvie este foarte bun pentru tuse, iar gargara cu ceai este eficientă pentru gâlci, însă și alte boli.

Știu de la mama, care era o mare iubitoare de leacuri cu plante și alte tipuri de ritualuri pentru sănătate, că Salvia este o plantă sacră asociată cu un puternic efect celestial de menținere a tinereții și vitalității Ființei noastre.

În practica magică, din câte am mai citit de-a lungul vremii, se păstra în casă proaspătă sau uscată, apoi arsă , fumul sau descatusand energiile blocate și purificand încăperile.

În familie, în tradiția culinară, Salvia o foloseam mai rar datorită aromei puternice, însă beam mult ceai sau o foloseam la baie proaspătă sau ca ulei macerat la rece cu salvie, inclusiv frecție și masaj la picioare, pe spate, gât și piept, pentru că eram destul de bolnăvicioasă până să mă operez de amigdale. Bunica și mama beau ceaiul pentru menopauză.

Va continua….

Va îmbrățișez cu multă iubire!

Camelia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s