Moxibustia cu plante în Terapii

Moxibustia cu plante în Terapii

Toți trăim în Natură și Natura prin noi. Unii realizăm, alții nu. Suntem înconjurați în permanență de răsuflarea verde a plantelor pe care le vedem, înțelegem, cuprindem ca ființare sau nu. Depinde de noi ce percepție ne formăm sau cum o schimbăm ca să  întelegem dincolo de sensurile palpabile.

Fără nici o sforțare am deprins un sens minunat al vieții, având rădăcini adânci din familie în simțul cu practici laice de vindecare și armonizare. Așa suntem mulți dintre noi, însă am lăsat de-a lungul vieții să adoarmă anumite simțiri subtile, fiind prinși în tumultul schimbărilor societății în care trăim.

N-o să uit cum în copilărie arderea frunzelor de Salvie , Pelin , Mentă și altele, cât și Rășină sau Ace de Brad erau un joc miraculos care în familie ajuta la refacerea în caz de răceli strașnice cu tot felul de simptome neplăcute sau pentru durerile reumatice ale membrilor familiei. Acestea se combinau cu ceaiuri băute, băi calde cu decocturi din plante, frecții și masaj cu uleiuri și oțeturi macerate în casă de ‘doftoroaiele’ de mama și bunica. Magia își făcea efectul în mod uimitor! Mulți dintre bătrânii de la sate, chiar și urmașii lor, mai folosesc încă și în prezent aceste remedii fără pereche.

Iată că astăzi, apar din ce în ce mai multe informații și din culturile Orientale despre Terapie, pe care acum 20-30 de ani prea puțini le cunoșteau. Moxibustia este una dintre ele, reprezentând o metodă a Medicinei Tradiționale Chineze și Coreene care constă în arderea mocnită a unei grămăjoare de plante uscate, pe anumite puncte de pe meridianele energetice. De-a lungul timpului am învățat multe despre Terapiile Orientale pe care le înteleg, practic și sunt foarte benefice.

Fotografie de Chinese Medicine Podcast Podcast pe Pexels.com

Moxa tradițională orientală este realizată din frunze de Pelin negru, uscate, mărunțite și presate în diverse forme conice, ca niște movilițe, aplicate pe piele în diverse puncte sau a unor baghete gen ‘trabuc’ care se apropie de punctele energetice, dar la o anumită distanță ca să nu ardă. În prezent pe piață există tot felul de produse artificiale pentru moxibustie, mai mult sau mai puțin eficiente.

Moxibustia veritabilă orientală nu se combină cu acupunctură și digipunctura, așa cum se amintește în vechile manuscrise terapeutice,fiind cu desăvârșire contraindicată îmbinarea. În principal, moxibustia este indicată în terapiile în care acupunctura este contraindicată în anumite puncte unde poate inhiba anumite excese energetice.

Moxibustia provoacă un efect termic sporit al punctelor energetice, deobicei gramajoarele din plante uscate aplicandu-se nu direct pe piele (decât în cazuri foarte rare), ci pe felii de usturoi, ceapă, ardei gras, ghimbir sau sare sau discuri subțiri din lemn.

Moxibustia prin tratamentul termic și fumigen este indicată în stres, oboseală, epuizare, astenie, în diverse boli digestive, renale, pulmonare, în general dezechilibre și afecțiuni generate de frig și umezeală precum și reumatismul sau chiar unele forme de cancer.

Contraindicațiile se referă la afecțiunile acutizate și toate dezechilibrele generate de căldură,ca de exemplu inflamatiile acute, cât și febra, unde de multe ori ‘rece’ este indicat.

Vă dau un mic exemplu cât mai apropiat de necesitățile zilelor noastre.

În teroriile medicinei chineze formarea flegmei ține de funcționarea deficitară a splinei. Dacă splina, din diverse motive, nu reușește să transporte și să transforme corespunzător lichidele din corp sistemul nostru imunitar devine slăbit. Nu uitați că splina este parte integrantă din sistemul limfatic al organismului uman. Deci, în final, fluidele corporale se vor acumula și se vor transforma în ‘flegmă’. Flegma aceasta nu este altceva decât o acumulare de lichide stagnante care devin dăunătoare în timp pentru sănătate, dând naștere la diverse umflături și noduli în diverse zone ale corpului. Un masaj de drenaj limfatic poate ajuta enorm, în mod eficient, pentru eliminarea acestor acumulări de Yin din corp.

Plămânii și rinichii sunt, de asemenea, implicați în formarea flegmei. Plămânii stochează această flegma. În cazul în care plămânii nu reușesc să difuzeze corect fluidele și să le facă să coboare și în cazul în care rinichii nu reușesc să transforme și să excrete fluidele, acestea se pot acumula ca flegmă în corp.

Această acumulare de flegmă în anumite părți ale corpului duce la perturbări ale circulației sanguine și cu cât trece mai mult timp în care se perpetuează dezechilibrele fluidizarii lichidelor din corp, cu atât vor apărea diverse perturbări ale stării de sănătate și vitalitate, apoi îmbolnăviri cronice.

Semnele esențiale ale flegmei sunt o limbă umflată, un strat lipicios  pelimba sau un puls slab. Dar pot fi și alte simptome generale ca o apăsare în piept, sentiment de greutate, senzație de disconfort al capului și altele( disfuncție digestivă, obezitate, boli de inimă, tulburări autoimune și tumori etc.).

Sucul de pătrunjel rădăcinoase și frunze 100ml /zi, chiar în combinație cu suc de morcov, ajută enorm prin conținutul de vitamine și minerale la buna funcționare a splinei, dar nu numai, ci cu nenumărate alte beneficii pentru sănătate.

Dacă această flegmă rămâne stagnantă mai mult timp, duce la ceea ce numesc chinezii ‘Răceală’ adică o deficiență de Yang a splinei, plămânilor sau rinichilor. E o ‘răceală’ în stadiu incipient determinată de factori interni, iar cu cât persistă în timp și nu se iau măsuri devine acută. Poate duce la scăderea sistemului nostru imunitar, apoi dezechilibrele cronicizandu-se. Poate fi chiar precursoarea diverselor îmbolnăviri generate de viruși și bacterii din mediul extern.

Există o istorie robustă din China antică și Japonia care vorbește despre utilizarea zilnică a moxibusției pe un punct de acupunctură numit Stomac 36 (Zu San Li). Acest punct este considerat unul dintre cele mai tonificatoare puncte de pe corp.

Terapia Moxa este adesea efectuată de un practicant al medicinei chineze, dar se poate face cu ușurință și pe cont propriu acasă! Asigurați-vă asupra modului de utilizare a moxei, astfel încât să evitați orice risc de arsuri.

Va îmbrățișez cu multă iubire!

Camelia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s