Qi, Jing, Shen-Omul prin ‘Esență’ unește Cerul cu Pământul
În manualele chinezești moderne și unele din cele străvechi, în special cele ale Împăratului Galben , sunt prezentate Întrebări simple -Su Wen și corelări ce țin de Axa Spirituală- Ling Shu.Toate împreună relevă Teoria Medicinei Chineze bazate pe meridianele energetice și punctele lor care are un fundament complex filozofic ce leagă Omul de Natură și se includ unul pe altul într-un tot.
Relaționarea punctelor energetice în cadrul unei tratări sau terapii holistice (presopunctură, acupunctură, masaj, plante și alimentație etc) se face prin abordarea ideii de Energie fundamentală a existenței omenești ca un melanj al Universului și Energiei Primordiale cu cele două părți complementare Yin-Yang, a celor 5 elemente (Foc, Pământ, Metal, Apă, Lemn), a modului de viață al oamenilor, a credințelor și stilului de gândire, a stărilor emoționale, a alimentației, climei locului de viață, a ciclilor zi-noapte și anotimpurilor, a tuturor părților, organelor și sistemelor corpului uman ce participă la actul în sine al vieții și îl integrează în viață.
Viața și moartea în sine nu sunt altceva decât o agregare și o împrăștiere a Qi-ului. Potrivit lui Wang Chong (27–97 d.Hr.): „Qi produce corpul uman la fel cum apa devine gheață. Pe măsură ce apa îngheață în gheață, Qi-ul se coagulează pentru a forma corpul uman. Când gheața se topește, devine apă. Când o persoană moare, el sau ea devine spirit [shen] din nou. Se numește spirit, așa cum gheața topită își schimbă numele în apă.” El a mai spus: „Când a fost vorba de separare și diferențiere, elementele pure au format cerul, iar cele tulburi au format pământul.”

Iată de exemplu viziunea medicinei chineze asupra gusturilor din alimente sau ceea ce consumăm din Natură și relația lor cu organele din corpul uman:
„Gustul acru merge la Ficat, gustul amar merge la Inimă, gustul dulce merge la Splina, gustul înțepător se duce la Plămâni, la gustul sărat ajunge la Rinichi…
Insă dacă ficatul este bolnav nu ar trebui să mănânci alimente înțepătoare, dacă Inima este bolnavă nu trebuie să mănânci alimente sărate, dacă Splina este bolnavă nu ar trebui să mănânce alimente acre, dacă Rinichiul este bolnav nu trebuie să mănânci alimente dulci, dacă plămânul este bolnav nu ar trebui să mănânci alimente amare.’
Filosofii și doctorii chinezi au observat interrelația dintre univers și om și a considerat ca rezultat Qi-ul ființei umane, ca urmare a interacțiunii dintre Qi-ul Cerului și al Pământului. Concluzia este ca Fiinta Umana este insasi uniunea Cerului si al Pământului. Texte taoiste spun ca: elementele mai pure și mai ușoare, care tind în sus, au făcut cerul; elementele grosiere și mai grele, care tind în jos, au făcut pământul.
Medicina chineză pune accent pe relația dintre ființele umane și Natura luand în considerare acest lucru în determinarea etiologiei, diagnosticului și tratamentului.
Așa cum Qi este substratul material al universului, este şi substratul material şi mental-spiritual al vieţii umane.
Atunci când este condensat, Qi dă naștere la fizic, la formă; atunci când este dispersat, Qi dă naștere la forme subtile de energie. Qi este o energie care se manifestă simultan pe nivel fizic și emoțional-mental-spiritual in viata omului.
Se știe că termenii din limba chineză au o mare complexitate și pot avea semnificații diferite în contexte diferite. Așa este de termenul ‘Shen’ care în unele cazuri înseamnă„spiritualitate umană”, în altele înseamnă „divinitate”. Lărgind aria semnificațiilor filozofice ale acestui termen se pot adaugă multe altele din contextul medicinei chineze precum:’minte’, ‘spirit’, ‘lucire’ și altele.
La fel se întâmplă și cu termenul Qi care are mai multe semnificații ca manifestări ale Energiei Vitale la nivel fizic şi emoţional-spiritual care hrănește corpul , dar și complex de activități funcționale ale oricărui organ în parte.În ideile științifice moderne despre„Qi” se transmite că sunt „unde eterice” sau „emanații radioactive”.
De exemplu sângele din Ficat reprezintă o formă densă, materială a Qi-ului, în timp ce energia emoțională a furiei asociate acestui organ este, de asemenea, o formă de Qi, insa de tip subtil, nematerial.
Această energie rafinată ia mai multe forme în funcție de locația și funcția sa: Zong Qi-‘Marele Qi’ care este în piept și hrănește inima și plămânii si Qi-ul Original -Yuan Qi- care se află în Arzătorul Inferior și hrănește rinichii. În cele din urmă, Marele Qi și Qi-ul Original se ajută reciproc: Marele Qi curge în jos pentru a ajuta rinichii, iar Qi-ul original curge în sus pentru a ajuta respirația. Acesta este un alt aspect al relației de asistență reciprocă care există între Plămâni și Rinichi.
In ceea ce privesc activitățile de funcționale ale oricărui organ, putem vorbi, de exemplu, de Qi-ul Ficatului, Qi-ul Inimii, Qi-ul Pulmonar, Qi-ul Stomacului s.a.m.d., adică activitățile lor propriu-zise de funcționale, asigurând fluxul lin al curgerii Qi-ului din fiecare „porțiune” a acestei energii, care locuieste in fiecare organ.
JING” este de obicei tradus ca „Esență”.Astfel, caracterul pentru „Esență” dă ideea a ceva derivat dintr-un proces de rafinare sau distilare: este o esență distilată, rafinată, extrasă dintr-o bază mai grosieră. Acest proces de extragere a unei esențe rafinate dintr-o substanță mai mare, mai grosieră, implică faptul că Esența este o substanță destul de prețioasă care trebuie prețuită și păzită.
Exista trei tipuri de Esență din punct de vedere a TCM:
1. Esența pre-cerică
2. Esența post-cerică
3. Rinichi-Esență
Concepția este o îmbinare a energiilor sexuale ale bărbatului și femeii pentru a forma ceea ce chinezii antici au numit „Esența pre-cerică sau prenatală” a ființei umane nou concepute si nenascute. Această Esență hrănește embrionul și fătul în timpul sarcinii și depinde, de asemenea, de hrana derivată din rinichii mamei. Esența Prenatală este singurul tip de esență prezent la făt, deoarece nu are activitate fiziologică independentă.
Esența Post-natală este esența care este rafinată și extrasă din alimente și fluide de către Stomac și Splina după naștere. Nou-născutul începe să ia hrană și să respire, plămânii, stomacul și splina încep să funcționeze pentru a produce Qi din alimente, băuturi și aer: „Esența pre-cerică provine de la părinți, iar esența post-cerică provine din alimente.”
Esența rinichilor este un tip mai specific de substanță vitală care joacă un rol extrem de important în fiziologia umană. Ea derivă atât din Esența pre-cerică, cât și din esența post-cerică. La fel ca Esența dinaintea Cerului, este o energie ereditară care determină constituția persoanei, mostenita. Această esență este stocată în rinichi, dar circulă și în tot corpul, în special în cele opt vase extraordinare. De exemplu dacă esența rinichilor este slabă, creierul poate avea o lipsă de hrană și persoana poate avea o lipsa de concentrare și memorie, suferi de amețeli și o senzație de gol al capului.
Esența și Qi-ul sunt, de asemenea, considerata a fi fundamentul material al Minții (Shen). Esența, Qi și Mintea (Jing, Qi, Shen) sunt cele trei substanțe fizice și psihice fundamentale ale unei ființe umane. Pentru acest motiv, ele sunt numite „Trei comori”.
Esența, Qi și Mintea reprezintă, de asemenea, trei diferite stări de condensare ale Qi-ului, Esența fiind cea mai densă, Qi fiind mai rarefiat, iar Mintea fiind cea mai subtilă și imaterială. Potrivit chinezilor Esența și Qi sunt fundația esențială a Minții. Dacă Esența și Qi-ul sunt sănătoase și înfloritoare, Mintea va fi fericită și acest lucru va duce la o viață sănătoasă și fericită. Dacă Esența și Qi sunt ambele epuizate, atunci Mintea va suferi în mod implicit.
Astfel, o minte sănătoasă depinde de puterea Esența, care este stocată în Rinichi, și Qi, care este produsă de Stomac și Splina. Cu alte cuvinte, Mintea este dependentă de Esența pre-cerică și post-cerică.
Triada Esenței, Qi-ului și Minții este adesea exprimată în medicina chineză ca Raiul Cerului (Mintea), Persoana (Qi) și Pământul (Esență), corespunzând celor trei organe Inimă, Stomac/Splină și, respectiv, Rinichi.
Vă îmbrățișez cu multă iubire!
Camelia
Bibliografie selectiva :Spiritual Axis, People’s Health Publishing House, Beijing; Fundation of TCM-G. Macioca, Brithish Library 2015