Xanthium sau Cornuti, o buruiana pentru Meridianul Plamanilor

Xanthium sau Cornuti, o buruiana pentru Meridianul Plamanilor

Xanthium strumarium este un alt nume pentru cocklebur in limba engleza si scaietele popii, scai tătăresc, cornuţ in traditiile populare  romanesti, o tufă comună originară din Europa, America de Nord și Asia de Vest. Este cel mai des găsită ca o buruiană nocivă pe câmpuri.

Numele provine din grecescul „xanthos”, care înseamnă galben, și se referă la păstăile de semințe ale tufișului, care se transformă din verde în galben pe măsură ce se coc. Păstăile, adica scaieții, sunt utilizați în medicina tradițională chineză, fiind asociați cu meridianul plamanilor.

Utilizarea în trecut a plantei a fost în tratamentul malariei, tuberculozei, cancerului, răni, dureri de cap, reumatism, este apreciată pentru proprietăţile diuretice, astringente, analgezice, antispastice, antipiretice, util în artrita, dureri reumatice, mâncărimi ale pielii, mătreaţa.

Se crede că planta reduce glanda tiroida marita , ca fungicid, antiinflamator, analgezic acțiune antiseptică, slab, diaforetic și antipiretic. De asemenea tratează cu succes diferite boli de piele. Este aplicată în tratamentul pacienților cu cancer.

În infuzia de medicină populară, decocția și sucul se folosesc pentru: bolile glandei tiroide, procese inflamatorii în vezică, nefrită, sedativ pentru rheumatism, răceli, umflarea gâtului, astm, spasme în gât, diferite boli de piele. zona zoster. anghile, erupții cutanate, leziuni fungice, cat si diverse forme de cancer.

În medicina tradițională chineză se consideră că acesti scaieți au proprietăți dulci, amare și calde. Frunzele contin o mare cantitate de iod. Sunt folosiți scaieții pentru a risipi vântul și umezeala și reprezinta unele dintre cele mai importante plante folosite pentru congestia sinusurilor, obstrucțiile și descărcările nazale cronice și alergiile respiratorii. În Occident, xanthiul este utilizat ca analgezic pentru ameliorarea durerilor și durerilor de cap asociate congestiei nazale și sinuzitei. Este adesea folosit cu alte ierburi, cum ar fi angelica și magnolia.

Doza tradițională de xantiu 5 gr pe zi, de obicei luată ca decoct, cu 300 ml de apa, baut in 2-3 randuri pe zi inaintea meselor cu 1 ora, din cescute, cu inghitituri mici, dar uneori luată ca pilulă sau capsulă.

Deși unele surse consideră că xanthiul este toxic, dovezile sugerează că toxicitatea poate fi îndepărtată prin spălarea fructelor în apă, supunerea la căldură ridicată. Supradozajul cu xanthium poate provoca vărsături, diaree și dureri abdominale, somnolenţă, palpitaţii, transpiraţii, dispnee, până la leziuni hepatice. În plus, nu trebuie utilizat de pacienții cu deficiență de sânge (anemie). Ca întotdeauna, asigurați-vă că consultați un furnizor de servicii medicale autorizat înainte de a lua fructe de xantiu sau orice alt remediu pe bază de plante sau supliment alimentar.

Fiți Binecuvântați!

Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!

Va îmbrățișez cu multă Iubire,

Camelia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s