Angelica și Portalul celor 7 Sori
Angelica Arhangelica este cunoscută în tradițiile terapeutice laice românești sub diverse denumiri ca anghelică, smeoaie, angela, aglice, feregea albă, turita albă și altele.
Fiindcă suntem în zi de mare Sărbătoare -Schimbarea la față a Domnului’ și în postul Sfintei Marii, mi-am ascultat glasul inimii și am zis că vă aduc noi informații despre plante minune., precum Angelica.
Chiar discutam zilele trecute cu o prietenă despre cât de multe plante și ‘Daruri ale Naturii’ avem. Uneori parcă noianul sofisticat de informații prea științifice, chiar te determină să nu mai știi pe care să o alegi pentru diverse dezechilibre sau chiar îmbolnăviri. Internetul vuiește de remedii care mai de care, cu plante sau extracte incluse în felurite capsule sau tincturi sau ceaiuri sau preparate bio și farmaceutice s.a.m.d.
Pe care să-l alegi oare si cum? Până la urmă se rezumă totul la marketing și reclamă, beneficii evidențiate în media sau recomandate de diverși specialiști sau de pe afișe sau panouri publicitare în magazinele de specialitate cu plante sau farmacii sau din cărți documentate sau după alegerea proprie.
Și vă întreb, dacă aveți dureri de cap din când în când sau picioare umflate sau mâini reci sau balonări abdominale sau diverse dezechilibre neingrijoratoare sau care nu au evidențiat nimic în analizele de sânge, ați utilizat singuri vreun ceai de plante sau v-ați pus vreo compresă cu infuzie sau ați făcut vreo baie cu sare, miere, plante și uleiuri? Dacă veți spune că nu, nu va cred.
Să revenim la Angelica care se pare că e o plantă de prin secolul al XII-lea și ar fi originară în țările nordice. Totuși ea există în flora spontană în multe zone ale lumii, chiar și în România, însă se găsește mai rar, fiind în prezent cultivată pentru beneficiile sale miraculoase și folosită în industria farmaceutică, în producerea uleiurilor, lichiorurilor și a renumitului bitter Suedez. Dar să nu uităm că în laicul românesc ea se știa ca o plantă de leac pentru orice , pentru întărirea inimii, boli de plămâni, probleme ale dereglărilor hormonale ale femeilor, dureri reumatice și multe altele, fiind utilizată în multe produse realizate în Mănăstiri.
Pe vremea strabuniclor, bunicilor noștri, părinților și a copilăriei noastre nu existau magazine ultra specializate care să aibă toate plantele posibile. Între bătrânii de la țară și copiii lor de la oraș, exista o legătură aparte și poveștile de leac erau transmise pe cale orală. De la țară culegeam toți aceste plante vara, pe care le puneam la uscat în cămări întunecoase, în ziare și le utilizăm când aveam nevoie sau în sezonul rece pentru întărirea imunității. Va mai amintiți?
Mama mea știa că planta Angelica o poți utiliza cu inima deschisă, pentru că este purtătoare de lumină divină. Chiar căutând în timp informații am găsit că e supra-numită ‘planta celor 7 Îngeri’.
În copilărie știu că preparam diverse macerate cu plante și țuică de casă cu rădăcina de angelica, cimbru, busuioc, pelin, flori de salcâm , troscot și muguri de brad striviți, chiar și 1 cățel de usturoi sau chiar și alte plante, pe care le puneam în sticle închise la culoare la macerat 15-21 de zile, respectând proporția de 1 linguriță de plantă la 200 ml alcool,când erau mai multe plante amestecate.
Acestui gen de amestec mama îi spunea ‘elixirul magic’, care se putea consuma ca medicament timp de 2 săptămâni cu pauză alte 2 săptămâni, timp de 3 luni de zile, ajutând în multe dezechilibre hormonale atât pentru femei, dar și bărbați, întărirea imunității și a aparatului respirator, dar și probleme digestive sau ale cailor genito-urinare și multe altele. Un paharel sau țoi mic se poate servi ca elixir medicinal cu plante pe stomacul gol 30-40ml dimineața.
Există o varietate de combinații și rețete cu diverse beneficii pentru sănătate. Detalierea unor alte preparate o voi face într-un curs, dacă veți fi interesați de ideea de a combina plantele, ca uz extern, cu masajul pentru echilibrare și menținerea sănătății.
Un același gen de amestec , însă făcut în oțet de mere sau din vin, preparat în casă, se macera și îl foloseam inclusiv la frecții în caz de diverse dureri sau răceală, inclusiv stări febrile. O parte care poate fi masată este zona toracică, dar și extremitățile-mâinile și picioarele.
Din câte am studiat de-a lungul anilor și din arta terapiilor Orientale, această plantă este extraordinar de apreciată și în India, și în China pentru remediile minunate obținute de-a lungul secolelor atât ca utilizare internă, cât și externă. Ca uz intern în cazul femeilor gravide și a diabeticilor există restricții.
Energia luminii acestei plante deschide un Portal al celor 7 Sori Galactici și poate ajuta la reechilibrare, fluidizarea ‘râurilor de lumină’ din suflet, minte, corp și curățare de vibrații joase, însănătoșiri în cazul unor afecțiuni și boli cronice chiar, provenite din prea multă ignoranță, lipsă de disciplină în viață noastră, furie și incapacitatea de a fi independenți și curajoși sau lipsa dorinței de a face ceva în viață și intrarea în conflicte cu cei din jur din frică și lipsa de speranță.
Ceea ce putem face este să ne deschidem inima către lumina și credință, apoi să iubim Natura plăsmuită din Divin, să o simțim ca pe o aliată infinită pentru calea noastră. Așa vom atrage către noi darurile de care avem cea mai mare nevoie.
Fiți Binecuvântați!
Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!
Va îmbrățișez cu multă iubire,
Camelia