Rusaliile- tradiții străvechi, credințe și plante de leac de Sânziene

Rusaliile- tradiții străvechi, credințe și plante de leac de Sânziene

În tradițiile străvechi ale românilor, cât și în mitologia traco-geto-dacilor, Rusaliile sunt Zâne Bătrâne,  mari şi străvechi. Se crede că ‘Ielele’ apar din Pământ odată cu strălucirea în emisfera nordică a ‘ Cloștii cu pui’ cum se mai numesc Pleiadele din constelația Taur, marcând o Sărbătoare astronimica agrară, adica începutul secerișului de vară. Reprezentarea acestei grupări de stele se presupune a fi chiar pe o serie de obiecte neolitice din cultura Cucuteni si Turdas.

Soarele nostru, deci sistemul nostru Planetar, mișcându-se în jurul stelei Alcyone din cadrul Pleiadelor, revine pe o anumită poziție inițială, cu tot cu Galaxie, o dată la aprox. 26000 de ani. Acest periplu se întâmplă pentru perioade de 2000 de ani, Soarele nostru și sistemul Planetar trecând printr-un flux spiralat de fotoni conectat cu Pleiadele. Acestea sunt marile energii despre care se tot vorbește astăzi că se întâmplă  și se crede în ideea de ‘iluminare’ a vieții. Suntem cu siguranță, oricum, supuși Luminii Energiei Divinului și puterii sale nebănuite și vom supraviețui noilor modificări ale energiilor prin deschiderea inimii, iubire și credință pentru a lăsa liberă desfășurarea și curgerea luminii cosmogonice.

Fotografie de Johannes Plenio pe Pexels.com

Rusaliile sau Ielele vin să petreacă  50 de zile cu cei vii, incepand de la Pasti şi refuză să plece de bunăvoie. Aceste duhuri sunt periculoase pentru ca se pot supara usor, de aceea oamenii e bine sa le întâmpine frumos. Multi le numesc cu multă diplomaţie, cat mai dragut cu denumiri precum: Rudeana, Ruja, Rusandra, Păscuţa, Joimăriţa, Trandafira, Magdalena, Tirana, Tudosia, Ana, Marghita, Erodia, Margalina, Samadiva, Santasia etc. sau forme de alint ca Ielele, Frumoasele, Blândele, Vântoasele, Irodiile, Bunele, Mândrele, Luminoasele, Dânsele, Doamnele, Cele sfinte, Împărătesele văzduhului, Fetele câmpului, Măiastrele, Miluitele, Ursoaile, Puternicile, Vijeliile, Fremătătoarele, Zburătoarele, Zbuciumatele, Cântătoarele, Vrăjitoarele, Fermecătoarele, Răşchiratele, Albele, Şoimanele Strălucitoarele etc.

Se crede că Rusaliile sunt Spirite , Zâne Străvechi Fecioare, care zboară pe deasupra pământurilor și apelor încercând să îi seducă prin vrăjile lor pe bărbați, fiind geloase și invidioase pe femeile care îi au în sensul procreerii.

De aceea există chiar și un obicei străvechi numit ‘Udatul Nevestelor’ când femeile sunt udate cu apă că să fie sănătoase tot restul anului. Bărbații , dar și femeile poartă pelin, odolean și busuioc la brâu sau prin hainele îmbrăcate că să fie feriți de suparatea Ielelor.

Ele sunt izgonite doar de către Sânziene ‘Zâne Bune’ și Călușari în tradițiile laice , iar din Duminică de Rusalii sau Moșii de Vara ele doar 3 zile mai au puteri , ascunzându-se prin păduri și zone pustii putând fi imbunate prin ofrande aduse cerealele din colivă şi  pâinea sub diverse forme şi mărimi, apă şi fructele, însoţite de lumina lumânărilor.

Traditiile noastre populare reţin Rusaliile şi pe căi auditive ca având alai de lăutari, fluieraşi, cimpoieri, clopoţei, trâmbiţe, cântă în cor, chiuie, hălăduie pe vârtejuri iscate din senin. Sunt Ielele sunt Zâne distractive, deoarece beau şi petrec. Întreaga natură e plină de miresme îmbietoare pe care le iau cu ele când pleacă alungate de Sânziene şi de către Căluşari, pe căi vibraţionale ce cutremură pământul, acolo unde joacă Hora Rusaliile. Oamenii  se adună în alaiul Sânzienelor şi joacă Brâul şi Bătuta, dar mai ales Rustemul ,bătând pământul ca să le alunge.

Rusaliile sunt forțe Cosmice imense ale schimbării Naturii în apropierea Solstitiui de Vară, mai ales în acest an 2021. Acum, în această perioada, ceea ce se știe din străvechi timpuri  este că foarte multe energii și vortexuri energetice dinspre Centrul Galactic și Marele Soare Alcyone se îndreaptă spre Pământ și influențează viață de aici. Împământarea ajută mult acum, astfel creîndu-se balansul energiilor din noi. Electro-magnetic e bine să fiți pregătiți unei descărcări imense de energii Galactice de Lumina Divină, cu miliarde de fotoni, direct prin corpul conductor omenesc. Nu e nimic rău, însă pot apărea în surplus energii ‘incendiare’ care vă pot dinamiza diverse stări fizice si energetice peste trăirile și simțirile deja existente la nivel sufletesc-mental-trupești. Puteți să vă ajutați prin a vă curata energetic și echilibra cu rugăciune, liniște mentală și emoțională, baie generală sau doar a picioarelor cu plante -sânziene, pelin și odolean, relaxare cu un masaj al tălpilor, mers desculț direct pe pământ cât mai mult, somn, consum de apă , ieșit în Natură îmbrățișând un Stejar și mâncați ce simțiți că vă cere organismul, însă în mod echilibrat.

Sărbătoarea aceasta ancestrală nu a putut fi evitată ca importantă și a fost preluată de Creștinism, simbolizată prin Coborârea Sfântului Duh în Duminica de Rusalii.

Acum este momentul magic în care se culeg cu un ritual  magic unele plante de leac cu puteri deosebite, în această perioada până în noaptea de Sânziene , când e apogeul marcat de Solstițiul de Vară: odoleanul, pelinul, avrămeasa, tataneasa, usturoiul, sânzienele , sulfina, frunze de nuc, tei s.a.m.d. Rugăciunile și incantațiile fac parte din marea artă strămoșească pupulara a Femeilor Vraci ale satelor. Din tradițiile noastre știu o Rugăciune pe care Culegatoarele de Ierburi de leac o mai spun încă pe la sate:

„Doamne, Tată Creator,

Te rog să-mi vii în ajutor.

Doamne, Tu mă-nvrednicește,

Mâinile mi le sfințește,

Orice flori culeg cu ele,

Păpădie, soc, sulfină,

Plante din a Ta grădină,

Dă-le leac și vindecare

Pentru toţi oamenii care

Au un suflet bun, curat,

 Cu floarea ce-am căpătat.

 Îndepărta tot ce-i rău

Când va bea din ceaiul meu.

Corpul lor ȋl luminează,

 Gura le-o îndescleștează,

 Boala piară în pustie,

În loc lasă bucurie.

Amin.”

Fragment din Cartea ‘ApiHerbal DACICA-ritualuri pentru suflet, minte și corp cu miere și ierburi străvechi’ de la Editura Quarto de care vă puteti bucura oricând la voi acasă

https://edituraquarto.ro/product/apiherbal-dacica/

Pentru a preîntâmpina relele aduse de vârtejul Ielelor se crede in respectarea unor reguli pentru oameni, dar mai ales pentru barbati: să nu iasă noaptea din casă, să nu adoarmă sub copaci, mai ales sub nuci, să nu aducă noaptea apă de la fântână, să nu facă baie în râuri, lacuri sau ape mari, să nu răspundă dacă îi cheamă voci necunoscute, sa nu se certe, sa se roage din inima, femeile să culeagă plante de leac şi să le pună în casă prin hainele membrilor familiei ca sa le poarte şi în sălaşul vitelor. Oamenii toti să ţină plantele de leac lângă corp, la brâu şi în sân, dar şi sub aşternut in special busuioc, pelin, odolean, sanziene, sulfina si usturoi.

Iată câteva Rugăciuni de Rusalii!

Rugăciune plină de energie vindecătoare care se rostește seara in cele trei zile de Rusalii:

„Binecuvântat eşti, Doamne, Stăpâne atotţiitorule, care ai luminat ziua cu lumină de soare şi noaptea ai făcut‑o să lucească cu raze ca de foc; Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi să trecem lungimea zilei şi să ne apropiem de începutul nopţii.

Ascultă rugăciunea noastră şi a întregului Tău popor şi ne iartă nouă, tuturor, păcatele noastre cele de voie şi cele fără de voie. Primeşte rugăciunile noastre cele de seară şi trimite mulţimea milei Tale şi a îndurărilor Tale peste moştenirea Ta.

Ocroteşte‑ne pe noi cu sfinţii Tăi îngeri; întarmează‑ne pe noi cu armele dreptăţii Tale. Îngrădeşte‑ne pe noi cu adevărul Tău; păzeşte‑ne pe noi cu puterea Ta; mântuieşte‑ne pe noi de toată primejdia şi de tot vicleşugul celui potrivnic; şi ne dăruieşte nouă şi această seară, cu noaptea ce vine (şi toate zilele vieţii noastre), desăvârşită, sfântă, paşnică, fără păcate, fără sminteală, fără nălucire.

Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu şi pentru ale Tuturor Sfinţilor, care din veac au bineplăcut Ţie. Amin”. 

O alta Ruga ce  este îndreptată tot spre Dumnezeu cel care vede toate și este pretutindeni alături de noi pentru a avea forță, dar și pentru a avea împliniri în viață:

„Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Slavă Tatălui, a Fiului, a Sfântului Duh, Amin”. 

Rugăciune puternică pentru fiecare zi de Rusalii:

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”. 

AMIN

Mulțumesc! Mulțumesc! Mulțumesc! 

Fiți Binecuvântați!

Va îmbrățișez cu multă Iubire!

Camelia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s