Terapia FOCULUI ‘Un cărbune, un tăciune…’ în ARTA VINDECĂRII străvechi Românești și Orientale

Terapia FOCULUI ‘Un cărbune, un tăciune…’ în ARTA VINDECĂRII străvechi Românești și Orientale

Fotografie de Eva Elijas pe Pexels.com

Dragii mei Oameni Frumoși, am o întrebare: când vă este prea frig cum va incalziti Sufletul, Mintea si Corpul?

Unii ați crescut la oraș, alții dintre voi la țară, iar cu toții știți oare, ce anume va imprimă starea de rece prin voi , complet resimtita, și frig prin corp?

Este însăși acea stare de ‘gheață în vene’, ca o emoție de frică care vă trece ca un fior din cap și până în picioare, va înțeapă în inimă și vă provoacă o stare de agitație! De ce ? Fiindcă îi permiteți minții să decodeze stresul trăit zilnic sub forma fricii!

Sau este acea starea de ‘răcoare’ care poate fi reprezentată de vântul, umezeala și frigul din exterior, din mediul în care trăim, ce pătrund în voi la nivel fizic și organic, provocându-vă dureri și dezechilibre, scăderi ale imuninatii și afecțiuni sau chiar îmbolnăviri grave.

Conform teoriilor orientale un exces de Yin , adică rece, se poate ehilibra cu Yang, adică căldură și lumina. Conform tradițiilor laice românești căldura generată de foc si lumina este e cea care scoate frigul și boala din om, tratează afecțiunile umede și reci care apar în corp, tratându-l la nivel de energii subtile complet.

Aș începe povestea terapiei FOCULUI cu viața de la noi de la țară, din vechime, când oamenii nu trăiau în stresul cotidian al lumii actuale, cum este cel de la oraș, dar și din mediul rural de astăzi. Chiar și acum totuși, la fel ca odinioară, în tihna satului, timpul curge mai lent și aduce multă liniște în suflete. Însă datorită muncii fizice intense afară, expunerea la factorii de mediu în care lucrau zi de zi, bunicii și străbunicii noștri căpătau diverse afecțiuni și dureri datorită frigului, umezelii și vântului în mod special. Laicul autohton în vindecare are la bază legile frumoase și pline de înțelepciune ale Naturii, prin care fiecare element al ei este considerat un DAR de VINDECARE și bunicii noștri îl foloseau cu mult har, preluând cunoștințele din moși-strămoși.

Nu știu dacă ați văzut cum procedau bătrînii noștri sau ați citit sau auzit povești despre tămăduiri laice din familie sau din viață satelor.

Știu însă că în unele zone ale țării noastre cărbunii încinși sau jăratecul pus la gura sobei reprezentau bune remedii pentru omul răcit , cu dureri de picioare, de sale și de spate. În credințele populare se crede că ‘răul rece’, însoțit adesea de dureri, este ‘tras’ de căldura focului prin expunerea acelei părți afectate a corpului, cât mai aproape de tăciunii încinși. A doua zi sau după 2-3 zile de terapie laică în acest gen, omul este ca nou.

Bineînțeles că acest ritual laic este însoțit și de ungeri ale zonelor afectate cu seu de animale încins pe foc în combinație cu diverse plante uscate, dar și descântece de boală, rugăciuni, cât și fumigatii din plante arse.

Ce îmi aduc eu aminte, din poveștile din familie despre tratamente din timpuri străvechi, este metoda incinsului pietrelor în foc și aplicarea lor pe locurile dureroase, nu direct pe piele de la început, ci pe un ștergar, reprezentând un remediu eficace. Acele pietre erau luate de către bătrânii vraci din albiile râurilor cu rugăciune și descant , iar după utilizarea pe omul bolnav erau aruncate înapoi în apă, bineînțeles însoțind acțiunea de o glăsuire, rugăciune și mulțumire. Aceste grairi aveau simbolul subtil al ideii că apa spală boala și durerea preluată de piatră din corpul bolnavului. Știți ce este uimitor, că multe asemenea tratamente erau miraculoase, vindecand oamenii! Dacă am fi în altă epocă s-ar considera poate ‘vrăjitorie’ sau’ magie’, însă realitatea în care trăim ne redeschide larg ușile spre cunoașterea ancestrală a străbunilor.

Se vorbeste chiar, că în străvechi timpuri, chiar civilizațiile de peste 7000 de ani de pe teritoriul actualei noastre țări, foloseau o formă de acupunctură cu ace din lut care erau arse în foc, apoi utilizate pentru diverse dezechilibre și boli grave.

Fotografie de Eva Elijas pe Pexels.com

Mai știu că bunica folosea, printre diverse remedii naturale, unele plante și rășînă de brad, pe care le ardea pentru curățarea casei și alungarea bolilor. Nu îmi aduc aminte toate detaliile și personal nu am folosit decât foarte rar salvie, mentă și pelin. Bunica, spunând câteva vorbe, plimba plantele care ardeau pe deasupra zonelor dureroase sau afectate și lăsa fumul aromat să se propage prin încăpere. Chiar mie, când eram mică, când mă tot îmbolnăveam de bronșite și tuseam, îmi aplica asemenea tratamente care erau foarte liniștitoare, chiar și comprese calde cu plante  pe piept.

Și îmi mai amintesc că tot bunica a învățat-o și pe mama cum să pună ventuze pe spate pentru răceli puternice. Chiar și acum, după mai mult de 40 de ani, mai am aceste ventuze din sticlă, pe care le dădea cu spirt, apoi le ardea în interior cu flacăra pentru a crea vacuum, după care le ‘lipea’ pe spatele bunicului meu când se îmbolnăvea.

După ani și ani de zile, viața mi-a adus în cale o persoană deosebită, un Om Frumos, care mai practică aceste obiceiuri străvechi și face baghete cu plante pentru fumigatii, Diana Corina Bibiri Sturia #DianaSturia . Am luat de la ea astfel de combinații de plante minunate uscate, făcute cu iubire și pline de aromele vindecătoare ale Naturii. Referitor la arderea plantelor, cât și intrebuintarile lor terapeutice sunt multe de spus.

Ce este minunat, e că mai există oameni care păstrează aceste tradiții din bătrâni în rândul tinerelor generații! Discutând cu Diana, am aflat informații autentice care pot fi introduse, cred eu, în arhiva tradițiilor neamului. Eu îmi permit, cu acordul ei , să vă împărtășesc câteva detalii, pe care ar fi bine să le aflați și să le duceți mai departe, la fel ca toate TERAPIILE LAICE cu FOC specificate anterior, despre care eu mi-am amintit.

…..”Natura are calea ei magică de a ne chema și povesti despre tainele ei. Oamenii au fost mereu în conexiune cu aceasta și au simțit în ce direcții să se folosească de puterea vindecătoare a plantelor sub diferite forme. Așa au apărut și fumigatiile cu plante, din nevoia de conectate cu elementul purificator al Focului, care eliberează în aer substanțele eterice ale plantelor, cu proprietăți antivirale, antimicrobiene, aromatice și de curățare și purificare a energiilor de vibrație joasă, entități, forme gând.

Fumigatiile sunt o parte importantă ritualică, prezente pe toate continentele. Pe teritoriul țării noastre se foloseau mai multe plante despre care găsim anumite informații. Vă prezint perspectiva și călătoria mea alături de plante, începută acum câțiva ani, când am ales să locuiesc într-o zona rurală, pentru a avea o conexiune permanentă cu natura, a observa și studia plantele. Intuitiv am făcut primele baghete cu plantele care mi zâmbeau, așa frumos!

La acea vreme le consideram buchețele cu plante și flori aromatice, decorative. Dincolo de aceasta, simțeam ceva deosebit de profund și foarte curând mi -a venit informația că ceea ce numeam ‘buchețel’era de fapt o combinație minunată pentru fumigatii. Am legat buchetele cu sfoară de sus până jos și am dus informația mai departe în sufletul meu.

Am căutat să studiez apoi ceea ce mă atrăgea așa puternic, am identificat mai multe plante și a început această călătorie minunată alături de ele. Caut să mă las purtată de energia lor, de ce mă atrage, să observ unde cresc și cum, ce susțin în locurile în care cresc, ce tip de energie, care ar fi astfel nevoia energetică a unui loc,dar si a Omului. Privind din perspectiva aceasta, a dinamicii enegiei, putem identifica că natura ne trimite mereu exact ce avem nevoie pentru a crește și evolua spiritual, pentru a ne vindeca și susține o viață în echilibru.

Să vă povestesc acum despre cele mai folosite plante în aceste ritualuri de curățare și purificare energetică a spațiului și aurei, folosite în trecut pe teritoriul țării noastre. Majoritatea sunteți familiarizați cu Salvia albă, Palosanto și Lemn de santal. Acestea a fost folosite de către nativii americani, sunt minunate și în ceea ce fac îmi place să mă folosesc de toate aceste daruri ale naturii.

Sursa:Fumigatii din plante #DianaSturia

Dar să înțelegem că unde am ales să ne naștem acum, în energia acestui pământ, există putere de susținere și vindecare, care este manifestată în fizic prin plante. Simplu, doar uitându -ne în jurul nostru și observând ce plante cresc, vom înțelege ce avem nevoie, ce avem de echilibrat, vindecat.

O Urzică sau o Păpădie pot fi folosite într o fumigatie, având un rol curățător și purificator.

Tătăneasă și Pelinul, puternice plante care curăța, purifică, protejează, vindecă atât corpul fizic cât ai cel subtil. Plantele folosite în ritualuri au și scopuri magice în tradiția populară, astfel Pelinul aduce stări contemplative, vise lucide, claritate.

Bradul, Pînul și Cedrul, atât rășinile cât și crengutele folosite la fumigații, sunt puternici purificatori, întăresc sistemul imunitar, curăță după boală, revigorează și reîmprospătează, susțîn legătură între Cer și Pământ, stările de meditație, rugăciune, conexiune sacră.

Ienupărul oferă spațiului acea energie nouă, de început, este minunat a fi folosit când ne mutăm la casă nouă sau cumpărăm obiecte noi. Conferă confort, siguranță și protecție. Alungă spiritele neprietenoase, lăsând un spațiu sigur și sacru.

Mușețelul și Menta merg pe vindecarea profundă, sunt plantele care au fascinat mereu vindecătorii. Aduc pace și calm, liniștesc mintea, curată profund de microbi.

Busuiocul și Salvia vin cu acțiune tămăduitoare asupra spiritului, definesc legătura cu acesta, conferă claritate și intuiție, alungă spiritele de frecvență joasă.

Lumânărica aduce stabilitate, aduce bucurie și alungă tristețile, lucrează pe energia Inimii și curăță Plămânii, revigorează funcțiile aparatului respirator, protejează.

Sunătoarea trezește simțurile și are efecte antidepresive, aduce bucurie și susține un spațiu armonios.

Cimbrișorul eliberează substanțe care fortifică sistemul imunitar, curăță acolo unde este o răceală, gripă sau afecțiune pulmonară. Conferă putere și curaj în plan energetic.

Pentru a simți puterea plantelor și a comunica cu ele, mergeți în natură, aflați ce plante vă cheamă, ce vă transmit. Observați ce crește lângă casă, în locul în care va aflați, astfel veți stabili o legătură cu acestea. Natura ne susține și ne spune povești la tot pasul, ne ține o oglindă puternică a ceea ce suntem și ce avem nevoie pe parcursul vieții și evoluției noastre. Să primim cu bucurie darurile acesteia, să aducem recunoștință și respect atât Mamei Pământ cât și strămoșilor noștri pentru învățături. Să ne reamintim că suntem parte din această și să trăim în armonie.”

Toate aceste tratamente laice străvechi despre care v-am spus , cât și povestea minunată a Dianei   #DianaSturia , despre plante și utilizarea lor că fumigatii în terapie, au întotdeauna efectul scontat, atunci când se aplică și întrebuințează la primele semne de dezechilibre, durere și disconfort ale Sufletului, Mintii si Corpului.

Deci observăm cum, într-o lume liniștită și pașnică a satelor românești, FOCUL reprezintă un element nu doar purificator, dar impreuna cu Darurile Naturii, prin căldura sa ,este un element de reechilibrare și vindecare prin activarea regenerării organismului uman și a energiilor sale subtile.

Iată că, tradiționalul vraci de la sat, prin legăturile sale cu subtilul energiilor Naturii, în mod intuitiv avea și continuă să aibă în el soluții la îndemână pentru regenerare, reechilibrare și vindecare, fără cărți de specialitate scrise în vremurile noastre sau studii clinice referitoare la diverse TERAPII. Practicile tradiționale de vindecare și efectele lor uimitoare în echilibrare au rămas în Conștiința Neamului, dar pot continua prin noi, urmașii.

Dorind să aprofundez în permanentă ideea de Terapie prin Masaj, în care m-am specializat și o aplic oamenilor ce se preocupă de echilibrul propriu pentru Suflet-Minte-Corp, îmbinând și ideile străvechi terapeutice românești cu cele din terapiile tradiționale chinezești, japoneze si indiene , am observat chiar și multe similitudini între ele. În cultura Orientală de vindecare există multe asemenea Terapii cu Foc, unele chiar asemănătoare cu cele străvechi ale românilor. Dintre ele , cea care mi se pare edificatoare, în mod special, privind legătura cu gestica țăranului vraci român, este MOXIBUSTIA.

Ce este MOXIBUSTIA din Terapiile Orientale, de fapt? Reprezintă arderea unor cantități mici de plante medicinale și degajarea căldurii în apropierea punctelor de acupunctură de pe suprafață corpului sau direct pe piele in acele puncte. Acest gen de terapie are multe utilizări sub diverse forme în terapiile tradiționale chinezești, japoneze, vietnameze, coreene si mongolice de mii de ani. Moxele sunt de fapt un fel de ‘baghete’ sau ‘trabucuri’ sau ‘conuri speciale’ cu plante uscate și presate, prin a căror ardere, cu ajutorul căldurii propagate si a fumului eventual, se activează diverși centri de pe meridianele energetice ale corpului. Cea mai utilizată plantă în această terapie este Pelinul care arde la temperatura foarte mar, insa sunt multe combinatii de plante binefacatoare..

Conform Medicinei Chineze MOXA poate fi utilă în tratamentul tuturor afecțiunilor care decurg din frig și umiditate, în special în bolile cronice sau în care există Qi blocat și sânge. Moxibustia își propune să acționeze asupra cauzei care a declanșat problema. Beneficiile terapeutice sunt pentru o multitudine de dezechilibre și afecțiuni printre care durerile articulare și musculare, inflamații și stagnarea lichidelor, probleme digestive, brosita și astm, probleme respiratorii, insomnia, depresie și anxietate și altele, raceli si guturai, dar si doar pentru intarirea imunitatii. Are totusi cateva contraindicatii pentru bolile foarte grave si acute in cazul in care medicul curant interzice , boli psihice grave, leziuni ale pielii, ulcere si inflamatii acute

Fotografie de Rafael Guajardo pe Pexels.com

Și observ cât de mult seamănă terapia prin Moxa cu cele din stravechimile românilor cu jăratec și baghete arse din plante sau cu pietre încinse în foc, având aceleași beneficii. E uimitor!

Și acum, stau și mă întreb, dacă strămoșii noștri stăpâneau ARTA VINDECĂRII prin FOC, dar și a celorlalte elemente ale NATURII, dacă știau despre plante și remediile lor excepționale pentru vitalitatea și armonia oamenilor, de ce le-am uita?

 Chiar în Atelierele pe care le voi mai face și Terapia de Masaj, deja am strâns multe elemente autohtone și laice strămoșești din ARTA VINDECĂRII ROMÂNEȘTI ce pot fi combinate cu elemente de TERAPIE ORIENTALĂ pe care le voi face cunoscute, celor ce doresc să își amintească, să învețe, să practice și să le aplice practic fie lor înșiși, fie ca Terapeuți pentru Oamenii Frumoși, cărora le împărtășesc CALEA ARMONIEI Sufletului, Minții și Corpului.

Ar fi bine să ni le reamintim ,toate aceste PRACTICI STRĂMOȘEȘTI ale ROMÂNILOR, chiar să le îmbinăm practic cu tehnicile terapiilor din alte culturi, ca să redăm tuturor OAMENILOR posibilitatea la o viață mai frumoasă, în care BioEnergo Terapiile toate, la un loc, să ajute la ECHILIBRUL și ARMONIA Ființei ÎNTREGI-OMUL privit că ENERGIE Suflet-Minte-Trup.

Mulțumesc, dragi Oameni Frumoși!

Va îmbrățișez cu multă iubire!

Camelia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s