NARCISA, Narcisum poeticus , biflorus, tazzeta, radiiflorus, pseudonarcissus

NARCISA-FLOAREA MĂIASTRĂ a PRIMĂVERII

Fotografie de Tetyana Kovyrina pe Pexels.com

NARCISA, Narcisum poeticus , biflorus, tazzeta, radiiflorus, pseudonarcissus mai este cunoscută și sub denumiri populare româneșți nevăstuică, nevesteaua, coprina și alte nume în funcție de regiune.

În lume există peste 30 de specii și subspecii de Narcise. Cele mai întâlnite în flora spontană de la noi din țară sunt cele galbene și cele albe. Aceste flori sunt considerate vestitori ai primăverii și asociate cu Sărbătoarea Paștelui. În Transilvania există și legendă de la Negrileasa cum în vremuri îndepărtate, o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar o dată în an, în aceșți munți, pentru a veșți sărbătorile de cântec și joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni.

Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cină în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei, mai bătrân, văzu pasărea și, prin sunet de tulnic, își chemă camarazii că să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, așteptă că păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și înțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi aceșți munți, podoabă penelor mele”.

La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, că să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecătorii și mai ales pe cei care vin la Sărbătoarea Narciselor din luna mai.Această se organizează în fiecare an, în apropierea Sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena.

Fotografie de Hilary Halliwell pe Pexels.com

În Țară Galilor se spune că cel care vede primul o Narcisa galbenă are parte de belșug în anul respectiv.În China Narcisele este considerate aducătoare de noroc.

În Grecia Antică erau un simbol al morții. Românii au introdus Narcisa în Marea Britanie, folosind frunzele pentru a vindecă câtârul și bulbii pentru a face tencuieli.

Narcisa este floarea națională a Țării Galilor, purtată întotdeauna de Ziua Sfântului David pe 1 martie. Narcis provine din grecescul narke, adică amorțeală de la verbul narkoun. S-au constatat efectele narcotice produse de plantă, ale cărei bulbi conțîn un alcaloid toxic, paralizant.Arabii cred în puterile afrodisiace ale plantei și o folosesc contra chelirii.

Terapeutic de la plantă se folosesc cu precădere florile, dar și bulbii, însă trebuie avută mare precauție pentru că ei conțîn substanțe toxice.

Galantamina și galantamonul sunt substanțe conținute în bulbii Narciselor, existând și în cei ai Ghioceilor, în doze mici având efecte citostatice naturale. Extractele dozate din bulbi pot avea efecte bune în curele contra sechelelor poliomelitei. Sucul din bulb folosit extern și amestecat cu făînă de orz poate fi un bun remediu pentru erupții cutanate și infectate, purulente. Galantamina este utilizată și în obținerea unor tratamente pentru Alzheimer.

Din diverse cercetări efectuate din Narcisa Amaryllidaceae narcissus s-a extras substanță numită hemantamina, un compus natural anticancerigen care ajută la eliminarea celulelor canceroase, aducându-se astfel o confirmare a beneficiilor medicinale ale Narciselor care sunt utilizate de secole în vindecarea naturistă.

Florile de Narcise raspandesc o mireasma gingașă și elegnta care calmează și ne aduce o stare de fericire și armonie pentru suflet, minte și corp, având un efect aphrodisiac fermecător.

Din Petalele de Narcise ijn tradițiile populare se efectuau infuzii ce consumau pentru palpitații, dureri în piept, nervozitate și tristețe, astm, chiar și stări diareice. Totuși pentru precauție trebuie consultat un specialist care să vă îndrume în utilizarea acestei plante, ea putând provova creșterea tensiunii, greață și vomă.

Uleiul esențial de Narcise este un antispasmodic de excepție(digestiv, nervos, respirator), descongestionant, calmant fiind eficient și pentru detoxifiere, cicatrizare, și regenerare țesuturi. Folosit în cantități mici 3-6 picturi la o baie cu plante sau 3 picături în combinație cu 50 ml de ulei de gălbenele, migdale și sunătoare în masaj poate reprezenta un elixir magic pentru stări de insomnie pregnante, stări psihoemotionale oscilante, echilibrare și calmare mentală, dar și pentru armonia sufletului și regenerarea țesuturilor.

Va îmbrățișez cu multă iubire!

Camelia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s